Muzeul cu dinozauri, Editura Teora

In vizita la muzeul cu dinozauri, Editura Teora

Un cadou întârziat… dar se pare inspirat! Da… am băieţel de 7 ani, deşi îmi vine greu să cred asta, şi a trecut aproape o lună. Îl privesc cum aproape îmi trece de umăr, şi parcă tot mogâldeaţa mică de 49 de cm o văd… ştiu, ştiu… şi când se va însura, eu tot aşa îi voi vedea…

Anul acesta, ca în cei mai mulţi ani trecuţi, de ziua lui am fost la mare. Drept cadou am pregătit două cărţi. Prima, despre maşini, l-a dat pe spate. O săptămână m-a terorizat, să-i spun ce i-am luat. A scotocit peste tot prin cort, a cerut cheia de la maşină. Numai în camera lui nu a căutat… :)… cert e că pe 2 august, la 6.30 trecute fix, copilul dădea buzna peste mine. Acum îmi arăţi?? Irisuca văzuse cu o seară înainte, şi părerea ei autorizată a fost că sigur îi place! Normal… i-a plăcut. Mai ales când la maşini sport şi-a găsit favoritele… apoi partea despre montagne-russe mi-a arătat câtă adrenalină zburdă prin el… Toată vacanţa mai citea ceva din ea, apoi venea extaziat… mami, ştiai că… De unde Doamne-Iartă-mă să ştiu? Că maşinile nu sunt marea mea pasiune… dar bine că ştie el, şi-mi spune şi mie.

A doua carte am zis eu că va fi interesantă. Şi a fost, cât m-au pus pe mine să fac dinozauri. Adică era fun să se uite, şi să ceară modelul. Mi-a ieşit cel mare şi zburător, dar şi-a şi luat zborul pe plaja. Ei, şi de aici am ajuns la cadoul întârziat, sosit de la o prietenă acum, când Andrei e plecat la bunici. În vizită la muzeul cu dinozauri, de la Editura Teora. Mi-e să nu încurajez prea tare pasiunea cu dinozaurii, că am auzit că e boală grea, scapi taaare greu. Dar cartea este interesantă, şi cred că vor fi amândoi încântaţi. Am mai avut una cu animale, tot pop-up, şi au avut mare grijă de ea, deşi erau mult mai mici. Acum nu m-am abţinut şi, cum din poze nu înţelegea Andrei mare lucru despre ce a primit, am filmat… răsfoitul.

In vizita la muzeul cu dinozauri, Editura Teora

Şi noroc că tehnica a ajuns şi la bunici, că am stat de vorbă şi-am tot făcut schimb de linkuri, până s-a dumirit că e foarte tare!!

Cartea, în format mare (26x26cm), ne introduce în laboratorul paleontologului. Putem să schimbăm lamelele microscopului, sau să cotrobăim prin sertare. Tabelul la scară ne arată cam cât de mici… sau de mari erau dinozaurii. Intrăm apoi în „muzeu”. „Ghidul” ne anunţă că vom vedea nu numai dinozauri, ci şi reptile zburătoare (pterozauri), şi reptile marine. Explicaţiile trimit la exemplele din laborator… care pot fi mai uşor înţelese acum, încep să aibă legătură.

Prima sală, Carnivorii. Mi se pare normal, când spui dinozaur, toată lumea se gândeşte la T-Rex, sau Tyrannosaurus rex, „regele tiran al reptilelor”. El e şi vedeta pop-up. Urmează Erbivorii, apoi Uriaşii blânzi, vedeta fiind Diplodocus. Mici, dar răi ne aminteşte de scenele de groază din Jurassic Park. Urmează Platoşe, dinozauri care se apărau mai uşor în faţa prădătorilor, şi Reptile zburătoare (deci… pteranodonul pe care eu l-am facut din hârtie nu era un dinozaur… şi eu mă lăudam că am făcut unul!). Ultima „sală cu exponate” este dedicată reptilelor acvatice. În încheiere, se prezintă sfârşitul perioadei dinozaurilor, precum şi împărţirea acesteia în ere.

Textul şi explicaţiile aparţin lui Neil Clark, profesor la Universitatea din Glasgow. Călătoria prin paginile cărţii este interesantă la orice vârstă. Mi-a plăcut şi mie, mai ales că eu şi dinozaurii nu ne-am „întâlnit” prea des până acum.

In vizita la muzeul cu dinozauri, Editura Teora

Cristina H.
Ultimele postari ale lui Cristina H. (vezi toate)
Posted in Cărţi pentru copii, Editura Teora and tagged , , , , , , , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente