Suport pentru ou din lemn, decorat cu tehnica servetelului

Idei creative54 : Tehnica servetelului

Am păstrat pentru Paşte numărul 54 al colecţiei Idei creative, de la Editura Casa, Tehnica şerveţelului pas cu pas. Pentru începători, acest număr mi se mare mult mai "clar" decât precedentul, Decoraţiuni cu şerveţele, despre care am vorbit deja.

Proiectul pe care l-am realizat – suportul de ou din lemn – nu are nimic în comun cu proiectele propuse în carte, în schimb a profitat din plin de partea introductivă, mult mai detaliată decât în alte numere din colecţie. Sunt şi eu la început de drum cu această tehnică, dar ceea ce am realizat până acum, obiecte care au devenit cadouri foarte apreciate, mă fac să îmi doresc mai mult.

Ce am aflat nou: m-am dumirit ce e cu crăpăturile, căci există două variante de a le obţine. Eu aveam lacul cu două componente de crăpare, şi citisem despre prima, cea care vorbea despre straturile de vopsea. Acum e clar, o prefer pe cea cu două componente, cea pe care am şi folosit-o, şi am obţinut câteva crăpături demne de marele rift african. Apoi, există trei metode de a aplica serveţelul pe obiectul decorat. Cea mai interesantă mi se pare cea realizată cu fierul de călcat, peste un strat generos de lac uscat în prealabil. Pe celelalte două le-am încercat deja, cea în care se adaugă lac doar peste şerveţel nu mă încântă deloc. Referitor la pregătirea şerveţelelor, prefer varianta de decupat pe contur, cu mare atenţie la detalii. Varianta ruptă cu mâna mi se pare "imperfectă" şi nu prea e genul meu.

Idei creative54 : Tehnica servetelului

Dintre proiectele realizate în carte mi-a plăcut enorm tabloul cu flori în relief. În funcţie de modelul şerveţelului, se pot modela din pastă ceramică detaliile, se lipesc pe suport, apoi serveţelul se adaugă peste acestea. Celelalte modele prezentate utilizează pastă 3D, vopsele metalice, tehnica faianţării, şi oferă sugestii pentru îmbinarea diverselor articole hobby. As spune că este numărul din care am avut cel mai mult de învăţat.

suport ou lemn

Materiale folosite pentru realizarea proiectelor:

  • pensule moi, care să nu agaţe.
  • forfecuţă subţire, pentru decupat şerveţelele. Noi am urmat instrucţiunile, să folosim doar una dintre cele trei foi ale unui şervetel, am desfăcut înainte, şi s-a decupat cu dificultate. Apoi am decupat direct serveţelul şi am separat la final, a mers mult mai bine.
  • grund acrilic (vopsea pe bază de apă cu aderenţă ridicată utilizată pentru vopsirea de bază, înainte de decorare, a suprafeţelor metalice – tablă zincată, aluminiu, din plastic şi smălţuite)
  • adeziv şi lac semilucios pentru decupaj (potrivit pentru decorarea prin tehnica decoupajului a obiectelor de lemn, carton presat, teracota, ghips, piatra, polistiren). Se aplică lacul adeziv pe suprafaţa pe care urmează a fi decorată, apoi se adaugă pe suprafaţa tratată motivele dorite, şi se aplică încă un strat de lac adeziv.
    După uscarea completă se tratează încă o dată toată suprafaţa cu lac adeziv diluat cu puţină apă.
  • lac de crăpare în două faze.
    Pe suprafaţa deja decorată se întinde prima fază de lac (1 /2), iar după ce s-a uscat, pe această suprafaţă se întinde şi a doua fază (2/2), care în timpul uscării va crăpa. Aceste crăpături pot fi scoase în evidenţă prin frecarea pe suprafaţă a produselor de colorat. Modelul crăpăturilor obţinute este în funcţie de direcţia de aplicare a celordouă straturi (1 /2 şi 2/2), precum şi de grosimea acestora.
  • pastă de antichizare – cu continut de bitum pentru crearea suprafeţelor cu aspect antic, pentru scoaterea în evidenta a crăpăturilor la tehnica şerveţelului.

În colecţia Idei creative găsiţi două numere dedicate acestei tehnici:

 

Cristina H.
Posted in Cărţi pentru copii, Ce pot face doua maini dibace, Editura Casa, Proiecte de Paști, Tehnica servetelului and tagged , , , , , , , , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.



CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente