Sambata cand vine SAMBO, Paul Maar, Editura Humanitas

Sambata cand vine Sambo, Paul Maar

Nu vă spune nimic titlul? Recunosc că nici mie nu mi-a spus absolut nimic, cartea mi-a fost recomandată, tocmai sâmbăta trecută! Coincidenţă? După ce am citit cartea, am zâmbit larg… Aşadar, sâmbătă, la Librăria Humanitas, am profitat de Campionatul poveştilor să mai răsfoiesc cărţile de prin librărie, şi să mai stau de vorbă pe tema lecturilor pentru preadolescenţi. Aşa am aflat despre Sambo… nimic despre subiect, decât că e foarte amuzantă şi nu o să-mi pară rău să o citesc. Şi Sambo a venit cu noi acasă. Sâmbătă. Am început lectura, şi mi-am dat seama că asta face un Sambo… merge cu tine acasă 🙂

Deja cred că v-am ameţit, dar acesta este şi stilul cărţii. Toate elementele se leagă între ele abia la final, şi cel puţin primele pagini trebuie să fii răbdător şi să le strângi, ca să poţi să te amuzi mai târziu. Pe scurt… acţiunea se petrece de sâmbătă până sâmbătă, şi începe în sâmbăta unei săptămâni pline de coincidenţe pentru Gambrino Berebum, un domn trecut de a doua tinereţe, singur, sfios şi temător ca un şoricel. E obişnuit să se supună tuturor, să nu protesteze, şi să accepte să-i fie încălcate drepturile de către toţi cei din jur: enervanta sa gazdă, madam Pătlăgică, ori şeful său, Mugurel Boubătrân. Ce se întâmplă în săptămâna aceea… Duminică, dominoul şi dominicanul. Luni, domnul Aluniţă cu ridichi de lună. Marţi, marţipan. Miercuri, mercurul şi lădiţa de bere de la Miercurea-Ciuc. Joi, Joiana. Vineri, filmul cu Vineri şi Robinson. (p.15) Ce putea să urmeze sâmbătă daca nu un… Sambo?

Sambo este o bâzdâganie, adică nimeni n-ar putea spune ce fel de vietate este. Plin pe faţă de puncte albastre, cu un rât în loc de nas, amuzant, curajos şi sfidător, el îl urmează acasă pe tăticuţul Gambrino, căci acesta îi ghicise numele în piaţă. Sambo are două puncte "slabe". În primul rând, face un lucru numai dacă este rugat, şi tăticuţul spune "îmi doresc". Altfel nu ascultă deloc. Al doilea: el nu poate înţelege sensul figurat al cuvintelor, şi de aici se pornesc o sumedenie de neînţelegeri. Ce mai face Sambo? În primul rând este de o sinceritate absolută, le spune tuturor verde în faţă ce simte şi ce gândeşte. Noi oamenii cu siguranţă nu am putea face asta… Apoi, mănâncă orice. Preferate sunt obiectele de lemn, metal, piele, stofă. Dar nici caşcavalul nu-i displace. Punând împreună toate aceste "calităţi", imaginaţi-vă doar ce iese când merg la cumpărături în mall, ori acasă, cu gazda cea nesuferită… sau în ziua în care merge la şcoala! Îl citez din nou: Şcoala îmi place aproape şi mai mult ca mersul la cumpărături. Nu trebuie decât să-ţi alegi profesorul potrivit. (p. 115)

Sambata cand vine Sambo, Paul Maar

Ca de obicei, nu vă spun cum se termină povestea, deşi eu sunt genul care la o cotă prea ridicată a suspansului prefer să citesc întâi finalul. Dacă sunteţi însă curioşi, întrebaţi şi vă voi răspunde care este secretul rugăminţilor, şi cum ajunge Gambrino Berebum să fie respectat şi de gazdă, şi de şeful său, şi să nu se mai lase călcat în picioare.

Cartea o găsiţi la Editura Humanitas, dar şi în librăriile online: Libris, Elefant, Librărie, eMAG.ro.

 

PS: la finalul cărţii, traducătorul, Alexandru Şahighian, a inclus un Mic dicţionar român-român, pentru plăcerea vorbelor, pentru lămurirea copiilor şi aducerea aminte a părinţilor. Aici aflăm că bâzdâganie înseamnă ciudăţenie, arătare, drăcovenie sau drăcie.

Am uitat să menţionez, volumul are copertă cartonată, cu lăcuire selectivă (nu prea am reuşit să surprind bulinele în poză…), iar cele 174 de pagini sunt alb-negru.

Cristina H.
Posted in Cărţi pentru copii, Editura Humanitas and tagged , , , .

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.



CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente