După vizita din noiembrie la observatorul astronomic şi intensificarea pasiunii de privit stelele, i-am sugerat lui Moş Crăciun să îi facă în acest sens o surpriză lui Andrei. Cum un telescop se potrivea numai copiilor foarte, dar foarte cuminţi, anul acesta moşul i-a adus un mic planetarium. Asamblarea o face un adult, copilul având doar rolul final. De menţionat că este recomandat de la 8 ani.
Planetariumul, în versiunea oferită de Clementoni, prezintă aspecte ale bolţii cereşti nocturne pe întreaga perioadă a anului. Stelele mai importante, precum şi principalele constelaţii sunt localizate pe mica hartă. Instrumentul este prevăzut cu o cupolă de plastic pe care se proiectează astrele cu ajutorul sursei de lumină. Suportul planetariumului are marcate orele zilei, dar şi un calendar circular al anului. Suportul este de asemenea prevăzut cu o deschidere de formă eliptică, ce reprezintă prin proiecţie orizontul ceresc, marcat de punctele cardinale.
Harta conţine astrele care pot fi văzute din emisfera nordică, precum şi numele latin al constelaţiilor. Dintre astre sunt prezentate doar Steaua Nordului, Sirius, şi norul stelar al Pleiadelor.
Din manualul ce însoţeşte instrumentul, aflăm că în emisfera nordică, în centrul domului luminat, se găseşte Steaua Polară. I-am explicat lui Andrei că marinarii foloseau această stea să se orienteze, căci ea avea întotdeauna o poziţie fixă. În jurul ei, neapunând niciodată, se rotesc Carul Mic (ce are în vârful oiştei Steaua Polară), Carul Mare şi constelaţia Casiopeea. Rotind harta, Steaua Polară râmâne în aceeaşi poziţie tot timpul anului.
Dimensiunile nu sunt foarte mari: 15 cm înalţime, si aproximativ 20x20cm la bază. Diametrul hărţii este de 11cm. Am încercat să realizez o fotografie cu o proiecţie cât mai bună, dar nu am reuşit să surprind realitatea. Proiecţia este ok, se citesc foarte bine numele constelaţiilor, deşi recunosc că iniţial am fost dezamăgită de dimensiunile reduse ale bolţii de proiecţie.
Alte intrumente asemănătoare:
National Geographic Star Planetarium | Planetariu | Planetariu |
Alte Jocuri educative
- Hora Unirii – ghirlandă (decupaj) - 22 ianuarie 2025
- Românași din linguri de lemn - 21 ianuarie 2025
- Somnoroase păsărele-colaj pentru pici - 11 ianuarie 2025
Este splendid jocul! Chiar ma gandeam zilele astea ca fiica nasilor mei a primit cadou un telescop si ca acusi creste si Eliza si nu mai scap cu jucarele, va trebui sa investesc in chestii cu care ma pot juca si eu :-)))
Pai asta comenta si Andrei… ca era muuuult mai fain un telescop, dar merge si asta pana primeste telescopul 😀
Foarte „tare”! Se poate achizitiona numai online sau il gasim si in magazine?
Sincer nu stiu. Eu jucariile anul trecut le-am luat de pe net, caci in magazine n-am prea zarit…