Salvez.ro si campania O viata poate depinde de tine

Am acceptat zilele trecute, fără să ştiu niciun detaliu, să promovez campania "O viaţă poate depinde de tine". Surpriza a fost una dintre cele plăcute când am aflat despre ce este vorba.

Campania “O viaţă poate depinde de tine”, realizată de Asociaţia React, a pornit de la o serie de statistici alarmante legate de apelurile abuzive la 112. Înregistrările arată că 3 din 4 apeluri la 112 sunt false urgenţe, 73% din totalul apelurilor înregistrate în perioada ianuarie-august 2011 sunt, practic, apeluri făcute în joacă sau accidental de către cei care suna, doar 27% sunt apeluri reale. La serviciul de urgenţă 112, se înregistrează peste 2000 apeluri/ ora; 60% din totalul apelurilor reale solicita intervenţia echipajelor medicale de urgenta.

O viaţă poate depinde de tine în mai multe moduri. Odată, neirosind şansele pe care le are de a obţine ajutor. A doua, fiind informat şi ştiind ce să faci în momentul în care cineva are nevoie de intervenţie rapidă. Tot în pagina dedicată campaniei găsiţi şi sfaturi simple legate de acordarea primului ajutor în diverse cazuri. Pentru fiecare dintre ele sunt adăugate exemple video. Tot în cadrul campaniei se vor organiza cursuri de prim ajutor, de către paramedicii SMURD, în BucureştiCraiovaTargu MuresTargovistePiatra Neamt si Sibiu.

Ştiu, e uşor să lasi pe altcineva să intervină… dar dacă, la un moment dat, eşti singura persoană care o poate face? Şi dacă cel care are nevoie de tine este mama, copilul, fratele? Acordă acum câteva minute campaniei şi spoturilor video din cadrul acesteia, cu siguranţă nu va fi timp pierdut. Nu ştii niciodată când îţi vor folosi.

Nu e prima campanie de anul acesta pentru 112, apel de urgenţă. Am prins una şi pe litoral, la Vama Veche, realizată de RockFM. Nu trebuia decât să răspunzi corect la întrebarea Ce este 112 şi când poţi suna. Şi cum copiii au vrut musai să participe, i-am învăţat şi le-am explicat răspunsurile. Mi-am dat mai apoi seama că nu trebuia să am nevoie de acea campanie să le povestesc ce înseamnă, trebuia să le-o explic eu, ca şi spălatul pe mâini înainte de masă. 112 nu e o joacă… Îmi recunosc vina. Şi dacă acum pot da o mână de ajutor în noua campanie, o fac cu plăcere.

Dacă ai blog, preia mesajul. Dacă nu, un share către prieteni, poate fi la fel de util. Nu ştii niciodată, poate unul dintre ei îţi va salva viaţa.

O întrebare, din pură curiozitate: voi când aţi sunat ultima dată la 112 şi de ce? Ultima dată am sunat acum aproape 2 ani, când Iris a plecat de lângă noi în parc. Doar un moment de neatenţie, şi afli imediat ce înseamnă 112. Nu ştiu cât de lungi au fost cele 10-15 min. până am găsit-o, dar am văzut cât de repede poţi fi direcţionat şi primi ajutor. Dacă solicitarea este reală. Nu vreau să aflu ce înseamnă să ai nevoie de salvare sau de pompieri, dar dacă peste 10 ani cineva trebuie să cheme salvarea pentru mine, spre ca copiii mei să nu se comporte, exact în acel moment, ca tinerii din spotul prezentat.

Cristina H.
Posted in De-ale casei and tagged , , , , .

32 Comments

  1. să-ţi spun sincer, eu am fost una dintre persoanele care se jucau cu numărul de salvare, în copilărie. eram în vizită la o prietenă a mamei, ea pleca să cumpere ceva şi noi ne jucam la telefonul ei – pentru că nu aveam telefon acasă şi ni se părea interesant. sunam şi trimiteam salvarea prin cine ştie ce coclauri, până când ne-au prins şi ne-au articulat bine.
    am greşit din prostie, e clar, nici măcar din teribilism nu am făcut-o, era singurul număr pe care-l ştiam şi sunam acolo, ziceam noi ca să părem oameni mari, dar nici nu ne potoleam, că voiam şi noi să fim băgate în seamă.
    dacă ar fi s-o iau de la capăt, evident că n-aş mai face asta. însă, dacă ar fi s-o iau de la capăt, aş şti care sunt şi momentele potrivite pentru a suna!
    singura dată când am sunat la salvare, a fost când am ieşit din spital, după naştere, (nu era 112, ca acum!) pentru că aveam febră mare, nu ştiam ce trebuie să fac, nici cu mine, nici cu copilul, a venit doctorul acasă şi mi-a spus că-mi mulţumeşte pentru că este real apelul, dar şi pentru că nu este foarte grav şi-i mai dau o pauză de respiraţie, pentru că până atunci avusese doar cazuri foarte grave şi vreo 5 farse (de la care pleca în goană la cazurile grele, cu adevărat!).
    sper să învăţăm alte numere la care să sunăm în timpul liber, de joacă, nu pe cel de care atârnă viaţa oamenilor care-ar putea să ne fie prieteni, dacă ar mai trăi şi ne-am cunoaşte.

    • of, mai, m-am jucat si eu, dar la 053 (sau 058?) la robot… pana a venit prima factura, si a rezolvat tata curiozitatea mea privind timpul… 🙂

  2. ..pai ultima data .. era o masina pe strada unde stau cu geamul deschis. Poate nu era urgenta. . dar decat sa ii fure ceva din masina mi s-a parut normal sa sun paote il gasesc pe fraier :D. In schimb, masina mea a stat 2 zile in parcare cu geamu deschis si nu m a anuntat nimeni.

  3. Pingback: Salvarea nu e o … jucarie – Salvez.ro. – O viata poate depinde de tine « Despre sufletul meu

  4. ultima data cand am sunat la 112…ieseam de pe aleea pe care locuiesc , alee cu acces restrictionat doar riveranilor iar o „vecina” cu numere de moldova (judetul nici nu mai conteaza…) n-a vrut sa ma lase sa ies …stupid…tipic romaneste..poate ai sa zici..insa ma grabeam spre bucuresti..iar „doamna” a lasat masina in mijlocul drumului si s-a dus in casa…
    atunci am sunat…iar politistul vadit deranjat de situatie m-a avertizat deloc prieteneste ca voi plati amenda daca n-am dreptate ( evident m-a pus sa relatez motivul)
    dreptate se pare ca am avut..nu stiu daca femeia a luat amenda nu ma intereseaza…sincer ma bucur ca am ajuns cu bine in bucuresti.

  5. N-am sunat niciodata la 112. Slava Domnului, n-a fost nevoie! Dar sunt pregatita sa sun oricand, daca se impune, iar glume n-am facut, nu fac si nici nu voi face folosind astfel de numere.

  6. La 112 am sunat pt. un barbat ce facuse un preinfarct. Din fericire totul s-a terminat cu bine, dar mi-as dori sa nu mai am ocazia sa sun vreodata.

  7. Felicitari pt initiativa .Am sunat o singura data cand una din vecinile mele dragi a uitat sa-si faca insulina si a facut o criza urata, in rest nu as deranja pe acei care pot acorda ajutor pt cei aflati in situatii dificile.

  8. Singura data cand am sunat la 112 a fost in luna august cand eram la piscina si un copilas, vrand sa sara cu capul inainte in apa, a intrat cu capul in marginea de beton a piscinei, si-a spart capul, s-a umplut de sange si a lesinat… Ambulanta a venit dupa ce s-a insistat cu apelurile de mai multe persoane…deci CU MULTA INTARZIERE. Din fericire copilul a fost luat la spital si sper ca e bine.

  9. Eu,personal, nu am sunat niciodata.Sotul mea a sunat: o data când casa de langa blocul nostru ardea (nu a fost un incendiu de mari proportii,din fericire,dar am stat cu sufletul la gura pana au venit pompierii).Si inca o data cand m-am simtit eu foarte rau si aveam nevoie de ambulanta.
    Chiar ar trebui sa le intre tuturor bine in cap ca acest numar este pentru situatii de urgenta si sa nu il apeleze din gluma,curiozitate.

  10. In luna iunie, cand in oras fiind mi a fost sparta masina, furata geanta cu acte si o suna importanta de bani.
    E cumplit sa treci prin asa ceva!
    Am folosit de multe ori apelul de urgenta pentru a cere ajutorul in situatii limita – medicale.
    NU SUSTIN SI NICI NU INCURAJEZ PRIN CEEA CE FAC APELURILE FALSE!

  11. Am sunat acum 5 ani la Salvare si au cercetat cam mult, mi-au cerut un numar de fix…. Eu chiar eram disperata, au intarziat foarte mult. Cu toate acestea sunt de acord cu d-vs: suna doar daca ai intr-adevar o urgenta. Foarte sugestiv filmul!Sper sa-si atinga telul!

  12. din nefericire am sunat in aceasta vara cand in drum spre mare a intrat unu cu masina in noi….iar la 112 ni s-a spus ca daca nu sunt victime sa ne descurcam la fata locului, asta in conditiile in care le-am spus ca aveam un copil in masina si ca usile din spate sunt blocate si copilul a fost scos pe geam iar eu am sarit peste scaunul din fata ca sa pot iesi din masina.
    Trist dar adevarat din pacate!

  13. Din fericire nu am fost nevoita sa apelez la nr. 112.Consider ca este bine venita aceasta campanie de informare,astfel se poate pune in valoare importanta serviciilor oferite sunand la acest nr.Totodata,informatiile cu privire la repercursiunile provocate de pe urma apelurilor false,pot descuraja astfel de practici,facute din inconstienta.Consider ca punand accent mare pe acest aspect,al importantei descurajarii apelurilor false,oamenii pot contientiza mai usor,importanta ,necesitatea si norocul ca pot accesa acest nr,in situatiile limita.Va multumim ca ne purtati de grija!

  14. Nu a fost nevoie sa sun la 112, din fericire, si sper sa nu fie nevoie nici la noi si nici la altii. Sa ne dea Dumnezeu sanatate tuturor!

  15. N-am sunat niciodata, doar am fost o data tentata sa sun cand Radu a ramas intepenit intre crengile groase ale unui copac si nu mai gaseam pe nimeni in parc sa ma ajute. Au fost vreo 5 minute interminabile. Ca prin minune a trecut cineva pe acolo in ultimul moment… Acum ma bufneste rasul de patania noastra. 😀

  16. Pingback: Spot interesant – 112 | coltulvulpitei

  17. Chiar vineri am folosit acest numar 112…Motivul…nici nu vreau sa mi-l mai amintesc!!!Azi prefer sa-l uit! A fost o experienta extrem de urata in trafic, din care am iesit in viata doar cu ajutorul jandarmeriei! Imi doresc sa nu mai fiu nevoita sa-l folosesc vreodata!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.



CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente