Fabrica de cristale, Noriel

Fabrica de cristale. Cristal growing

Printre minunăţiile cu care programele de copii de la tv umplu spaţiul de reclame sunt şi celebrele jocuri din seria "Fabrica de cristale". O baghetă magică şi cristalele sclipitoare îţi iau ochii. Bine-nţeles că reclamele nu spun că trebuie să ai şi o foarte mare doză de răbdare, plus o lupă să-ţi admiri creaţiile. Toţi piticii visează la un arici transparent care abia să le încapă în palmă, şi, când colo… o surpriză, din păcate urmată de un botic lung şi o mare umbră de dezamăgire.

Andrei a fost extrem de rezonabil anul acesta cu Moş Crăciun. Nu a cerut decât fasole atotputernică şi o fabrică de cristale… Cred că avea idee că n-a prea fost cuminte ca să ceară ma mult… Moşul a luat cristale verzi, de la Noriel. Şi, ca de obicei, jucăriile astea sunt făcute să-i chinuie pe bieţii părinţi.

După Crăciun am plecat la bunici. N-aveam nici apă distilată, ca să testăm, şi am amânat pentru începutul anului. Setul include lupă, şi, ca să fim siguri că aşteptările copiilor sunt mici, le-am explicat că nu se vor vedea cristalele decât cu lupa. Bine, dar pe cutie… Aia este o reclamă. Şi, ca mai toate reclamele, nu spun adevărul despre un produs.

Tentativa 1: pregătit un rând de pietre, soluţie ca la carte. Lăsat 2 zile, mai că nu se vedea decât o brumă de depunere pe pietricele.

Soluţie la tentativa 1: am mutat tot recipientul pe calorifer. Logic, dacă accelerezi evaporarea, şi cristalizarea va fi mai rapidă.

Rezultatul tentativei 1: câteva cristale diforme, de aprox. 1cm, pe pietre. Dar nu pe toate.

Concluzie la tentativa 1: trebuie să mai adăugăm soluţie ca să crească, şi eliminăm pietrele pe care nu s-a depus nimic.

Tentativa 2: pregătesc soluţie, tot ca la carte, fără să o saturez cum trebuie. O adaug peste cristale… şi peste câteva ore, când mă duc plină de entuziasm să văd opera, nu mai aveam niciunul. Doar câteva firave bucăţele desprinse, de câţiva milimetri. A doua zi dimineaţă aveam cristale întregi, de 2-3 cm din acele mici fărâmiţe desprinse. Erau depuneri serioase şi pe pietricele. Am luat cu penseta din dotare cristalele independente, le-am aşezat între pietre, şi le-am mai lăsat o zi… şi iată ce-a ieşit:

Fabrica de cristale. Cristal growing
Recipientul după evaporare

Fabrica de cristale. Cristal growing

Fabrica de cristale. Cristal growing

Ei, nu arată ca pe cutie, dar măcar copiii sunt satisfăcuţi de rezultat.

Concluzia: încerc în continuare să-l cresc. Am preparat altă soluţie, am adăugat peste. Bine saturată, să fiu sigură că nu-l stric. Nu ştiu ce iese, deocamdată mă evervează la culme că a început să cristalizeze pe peretele recipientului, aşa că stau şi distrug punctele de cristalizare. Sper să nu mă supăr şi să-l bag din nou, integral, la dizolvat. Şi să o iau de la capăt. Dar, dacă voi obţine un rezultat mai bun, revin cu imagini.

Info pret: bestkids.ro, elefant.ro, librarie, eMAG.ro .

Alte variante de „cristale” ce cresc pe langa casa omului:

eMAG Cautare National Geographic Kit experimental de crestere a cristalelor

Cristina H.
Ultimele postari ale lui Cristina H. (vezi toate)
Posted in Jocuri și jucării and tagged , , , , , , .

2 Comments

  1. Cristalele voastre chiar au iesit frumusele chiar daca sunt micute. Eu tot mai astept sa descopere cineva care-i reteta minune sa iasa cristalele asa ca pe cutie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.



CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente