Arta pentru copii, Editura Gama

Arta pentru copii, Editura Gama

În general sunt sceptică la lucrări care includ în titlu "pentru copii" sau "primul meu dicţionar", "prima mea carte de…". Nu ştiu de ce, pur şi simplu… Aproape la fel am reacţionat şi când am primit Arta pentru copii, lucrare apărută la Editura Gama. Ne pregăteam de ziua lui Andrei, plecam la mare, n-am apucat să o răsfoiesc cum trebuie, aşa că am luat-o cu mine. Am împachetat-o cu grijă, căci formatul grafic în care se prezenta era unul deosebit, şi nu suport să văd cărţi îndoite sau murdărite (poate exagerez, dar nu suport să văd cărţi puse "pe burtă", cu colţurile pliate, şi înnebunesc de-a dreptul dacă păţesc ceva cărţile mele). Încerc să-i învăţ şi pe copii să aibă grijă de ele… sper să reuşesc.

Să revin. Am luat-o la mare. Pe plajă riscul e mare, aşa că am citit doar la masă, cu mare grijă. Am început să citesc singură, şi nu mică mi-a fost mirarea să văd piticii (ai mei doi şi încă unul) venind singurei şi cerând să citesc cu voce tare. Ne-am uitat atenţi la poze. Lucrarea (28x25cm) este structurată pe capitole, de 4-6 pagini. Am citit întâi primul capitol, şi am vrut să mă opresc. L-au cerut şi pe-al doilea, şi pe-al treilea. Iar în zilele ce au urmat au cerut să le mai citesc "din cartea aia frumoasă cu poze". Am redescoperit alături de ei lucruri pe care eu, în mare parte, le ştiam. Şi am fost încântată că le-a plăcut.

Cartea este recomandată copiilor între 7 şi 10 ani, dar chiar şi la 5 anişori a atras atenţia. Propune un mod interactiv prin care copilul poate acumula cunoştinţe de cultură generală sub formă de joc. Principalele curente artistice sunt trecute în revistă şi explicate pe înţelesul tuturor în cele 96 de pagini ilustrate excepţional, cum de altfel ar trebui să fie orice lucrare de acest gen. (Ca o paranteză, încă nu uit cum am învăţat despre Renaştere în varianta alb-negru… că pe vremuri se făcea "economie").

Arta pentru copii, Editura Gama

Lucrarea, tradusă după versiunea spaniolă sub îngrijitea editorului Diana Mocanu, a obţinut şi premiul "Otilia Cazimir" pentru carte de copii, la Salonul International de Carte Romaneasca – Editia a XVIII-a – 2009. Este prezentată ca triptic, se închide cu arici. Conţine un şevalet ce poate fi asamblat foarte uşor şi folosit ca suport pentru studiul celor 16 planşe ilustrative.

Arta pentru copii, Editura Gama

Structura capitolelor este următoarea:

 • Mâinile pictează. Pictura rupestră (Planşa 1: Pictură rupestră, peştera Lascaux, Franţa)
 • Supermodele şi superatleţi. Arta greco-romană (Planşa 2: Diadumenos, de Policlet)
 • Cineva ne priveşte. Pictura romanică (Planşa 3: Isus Pantocrator, Sant Climent de Taull)
 • Din cer în Infern. Pictura gotică (Planşa 4: Încoronarea Fecioarei, Gentile da Fabiano)
 • A privi printr-o fereastră. Pictura renascentistă (Planşa 5: Bunavestire, Carlo Crivelli)
 • Ce amuzant e să deformezi! Pictura manieristă (Planşa 6: Ambasadorii, Hans Holbein cel Tânăr )
 • Mişcare, lumini şi umbre. Pictura barocă (Planşa 7: Sfântul Gheorghe luptând cu balaurul, Peter Paul Rubens)
 • Trăiască eroii! Pictura neoclasică (Planşa 8: Jurământul Horaţilor, Jaques-Louis David)
 • Figuri în nori. Romantismul (Planşa 9: Golful Weymouth, John Constable)
 • Priveşte urmele de pensulă. Impresionismul (Planşa 10: Regată la Argenteuil, Claude Monet)
 • Flori precum soarele. Postimpresionismul (Planşa 11: Floarea soarelui, Vincent van Gogh)
 • Tringhiuri şi pătrate. Cubismul (Planşa 12: Femeie şezând, Pablo Picasso)
 • Câinele se mişcă! Futurismul (Planşa 13: Dinamismul unui câine în lesă, Giacomo Balla)
 • Transpunerea viselor în pictură. Suprarealismul (Planşa 14: Metamorfoza lui Narcis, Salvador Dali)
 • Are vreo semnificaţie? Expresionismul abstact. (Planşa 15: Formă liberă, Jackson Pollock)
 • Îţi înşală ochiul? Op Art şi Pop Art (Planşa 16: Sferă cu pătrate, Victor Vasarely)

Cele 16 planşe alcătuiesc, pe verso, un puzzle de 87×105 cm, reprezentând "Floarea soarelui", celebra pânză a lui Vincent van Gogh. Încă n-am terminat de citit, prefer să-i las pe ei să ceară. Dar a fost una din surprizele plăcute ale acestei veri.

Info preţ EdituraGama.ro | Biblioteca Năzdrăvanilor

Cristina H.
Ultimele postari ale lui Cristina H. (vezi toate)
Posted in Cărţi pentru copii, Editura Gama and tagged , , , , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente